Monday, October 4, 2010

QUIZ: The Atheist Quiz



The Atheism Quiz (via All Things Wildly Considered

1. ___ In a broad sense, Atheism is the rejection of belief in the existence of
a. God,  b. religion,  c. deities,  d. spirit.

2. ___  In the Far East, the belief that a contemplative life was not centered on the idea of gods began in 
 a. 6th century BCE,  b. 2nd century BCE,  c. 2nd century AD,  d. 4th century AD.

3.___ What was NOT supportive to the belief that a contemplative life was not centered on the idea of Gods?
a. Jainism,  b. Buddhism,  c. Taoism,  d. Sikhism.

4.___  America has a complex and enduring commitment to the acceptance of the concept that two or more religions with mutually exclusive truth claims are equally valid. This is known as religious

a. democracy,  b. pluralism,  c. coalition,  d. manifest destiny.
  
5. ___  The Pew Forum On Religion and Public Life found (2008) that the number of American people who say they are unaffiliated with any particular faith today is more than double the number who say they were not affiliated with any particular religion as children. That percentage is 
a. 50.5%  b. 45.3%  c. 25.2%  d. 16.1%

6.___  Also known as apatheism, the concept in which individuals live as if there are no gods and explain natural phenomena without resorting to the divine is
a. monotheism,  b. deism,  c. pragmatic atheism,  d. atheistic dualism.

7.___ The newly elected president of American atheists is
a. George McWilliams,  b. Harley Porter,  c. John H. Bronson,  d. David Silverman. 
  
8.___ The activist who believed organized Christianity relegated women to an unacceptable position in society, and in the 1890s wrote The Woman's Bible, which elucidated a feminist understanding of Biblical scripture and sought to correct the fundamental sexism was
a. Susan B. Anthony,  b. Sojourner Truth,  c. Lucretia Mott,  d. Elizabeth Cady Stanton.
  
9.___  A common principle that states that entities should not be multiplied beyond necessity and that, all other things equal, the simplest explanation for a phenomenon is the correct one. It is argued to imply that, in the absence of compelling reasons to believe in God, disbelief should be preferred.  
a. Pythagorean Theory,  b. Law of Absolutes,  c. Occam's Razor,  d. Hickam's Dictum. 

10.___ Atheist Jerry Coyne raked Brown University cell biologist Ken Miller over the coals in The New Republic for Miller's claims that Christians can embrace science without apology. Coyne wrote the percentage of Americans with religious beliefs that "fall into the 'incompatible' (with science) category is
a. 90%."  b. 75%."  c. 50%."  d. 35%." 
  
11.___ A common belief asserts the first known famous atheist was the ancient Greek thinker
a. Cicero,  b. Lucretius,  c. Diagoras,  d. Omar Khayyám.

12.___ The only epistemological idea (philosophy that investigates the origin, nature,methods, and limits of human knowledge) atheists agree on is that truth cannot be obtained through 
a. scientific investigation,  b. divine revelation or commandment,  c. human experience,  d. sensory detail. 

13.___  In 1869, the word agnostic was coined with reference to the early Church movement Gnosticism by
a. Sir Arthur C. Clarke,  b. Thomas Henry Huxley,  c. W. Somerset Maugham,  d. Tom Wolfe.

14.___ The English term agnostic is derived from the Greek agnostos, which means
a. "scientific."  b. "inner understanding."  c. "after life,"  d. "to not know."
  
15.___ An agnostic believes human knowledge is limited to experience and God isa. beyond human ability to discover,  b. absolutely nonexistent,  c. within the human soul,  d. an alien life form.  

16. ___ The concept that government or other entities should exist separately from religion and/or religious beliefs is
a. rationalism,  b. theocracy,  c. pluralism,  d. secularism. 

17.___ The country containing the largest measured percentage of people (80-85%) who identify themselves as atheist, agnostic, or non-believer in God  is 
a. Zimbabwe,  b. Turkey,  c. Thailand,  d. Sweden.

18.___  Any nonreligious "system of thought or action concerned with the interests or ideals of people … the intellectual and cultural movement … characterized by an emphasis on human interests rather than … religion is secular 
a. pluralism."  b. humanism."  c. dogmatism."  d. deism."  

19.___  The belief that all values are baseless and that nothing can be known or communicated, often associated with extreme pessimism and a radical skepticism that condemns existence is 
a. nihilism,  b. academicism,  c. despotism,  d. stoicism.
   
20.___ The founder of American Atheists who filed a lawsuit against the Baltimore City Public School System that eventually resulted in the removal of compulsory prayer from the public schools of the United States was
a. Linda T. Brown,  b. Brenda B. McColloch,  c. Clementine Black,  d. Madalyn M. O'Hair. 

21.___ Modern atheism began with the
a. Industrial Age,  b. the Enlightenment,  c. Plessy v Ferguson case,  d. American civil rights movement.
  
22.___ A theory of ethics that implies that ethical sentences are neither true nor false, that is, they lack truth-values is known as
a. moral absolutism,  b. utilitarianism,  c. non-cognitivism,  d. egotism.
   
23.___ What famous Colonial American wrote Rights of Man, a major influence on the French Revolution and Age of Reason, an assault on revealed religion, which argued that man invented religion?
a. Thomas Jefferson,  b. Thomas Paine,  c. Benjamin Franklin,  d. John Adams

24.___ What country formally became atheistic in 1967, prohibiting all religious observance, closing all religious institutions, and persecuting believers, but changed the policy in 1991?
a. Albania,  b. Paraguay,  c. Syria,  d. South Africa.

25.___ According to CNN, New Atheists share a belief that religion should be
a. an individual choice,  b. against international statues,  c. countered, criticized and exposed,  d. unilaterally accepted yet separate from all government.


answers after the jump - post your scores in the comments.  
Answers:  1. c    2. a    3. d    4.  b   5. d    6. c    7. d    8. d    9. c    10. a   11. c    12. b   13. b   14. d    15.  a   16. d    17.  d   18. b  19. a   20. d   21. b    22. c    23. b    24. a    25. c   

3 comments:

Steve said...

22/25 I got 10, 11 and 22 incorrect.

The answer to #10 frightens me.

Nick said...

24/25. I missed 7. I guess I really haven't been paying attention. I guessed at 24- former Eastern Bloc, 1991, it made sense.

paul said...

I was pretty proud that I got 16/25 right, since I really haven't studied up on the topic much. I just know what I know. Some pretty interesting facts, though.